Estrena de nous espectacles al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades

Preparatius de l’espectacle Kosmos al Centre de Visitants del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.
Foto: Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades

Aquest dimecres 2 de març, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ha presentat a la premsa i als allotjaments del territori dos nous espectacles de llum i so al centre de visitants que es va inaugurar l’any 2020. L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha exposat l’estat del projecte de l’observatori astronòmic respectuós amb l’entorn al Pla de la Guàrdia i l’impacte del parc al territori. L’Ajuntament de Prades i altres municipis de les Muntanyes de Prades i Montsant donen suport al projecte que genera un alt retorn econòmic a la zona.

L’any passat, el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades va generar un impacte econòmic al territori de 310.800€ atraient a 5.180 visitants i generant sinergies amb diferents agents de la zona. El projecte va néixer l’any 2016 de la mà d’Astroprades i l’Ajuntament de Prades amb la voluntat d’apropar la passió per l’astronomia, la protecció dels cels foscos i la recerca científica a la societat. Tot plegat en el marc d’un entorn natural incomparable per a l’observació astronòmica com són les Muntanyes de Prades i el Montsant que recentment han obtingut la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural incloent 32 municipis de quatre comarques. També s’ha rebut recentment la certificació internacional de Destinació Turística Starlight per part de 21 municipis que actuarà d’altaveu per atraure visitants de tot el món.

Els dos nous espectacles d’Astronomia són únics a Catalunya on la ciència, la música i la llum es barregen per crear un nou format de divulgació per a tots els públics. Kosmos, tribut a Karl Sagan per a majors de 8 anys, i Selene, un trepidant viatge a la Lluna ple d’aventures per al públic familiar (a partir de 4 anys) estaran disponibles al públic a partir d’aquest divendres 4 de març. Els visitants un cop acabat l’espectacle podran visionar una sessió al planetari i realitzar una observació astronòmica. El Parc ha incorporat el músic Gerard Marçal com a director artístic i per a la realització dels espectacles hi ha participat també el creador de contingut multimèdia i il·luminador Pau Vila.

Futur observatori astronòmic i científic respectuós amb l’entorn

La població de Prades té dins el seu terme municipal un indret únic per a l’observació de l’univers referent a tota la Península Ibèrica. Aquest indret és el Pla de la Guàrdia, un altiplà situat a 1.130m sobre el nivell del mar amb unes condicions d’estabilitat del cel i de la imatge (seeing astronòmic), foscor, climatologia i orografia que el fan únic per portar a terme projectes de recerca científica de primer nivell internacional. És en aquest indret on s’ubicarà el futur observatori. El projecte ja compta amb la col·laboració científica de l’IAC (Institut d’astrofísica de Canarias) i l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya).

El passat 6 d’octubre, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va aprovar la modificació puntual de l´ús del sòl no urbanitzable al Pla de la Guàrdia a Prades on s’ubicarà l’observatori respectuós amb l’entorn. La cúpula no seria visible i només s’hi podria accedir amb un minibús elèctric del parc minimitzant l’impacte del centre al seu entorn. Serà un centre de recerca visitable únic a Europa.

A principis d’any, el municipi va rebre la visita de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llaurador, en la qual va mostrar el seu suport al projecte de l’observatori. S’espera poder obtenir el finançament del projecte a través de fons europeus. L’observatori serà autosostenible econòmicament des del primer moment d’obrir les portes.