Fonts de Prades

Prades és un poble a 50km de Tarragona també conegut com la Vila Vermella per la pedra sorrenca de color rogenc que caracteritza gran part dels seus edificis. La vila compta amb 26 fonts dins del terme municipal algunes de les quals ragen aigua durant tot l’any.

 

En blau podeu veure les que tenen un raig constant.
En lila les fonts que ragen a vegades.
En marró les fonts sense brollador i en mal estat.

AVÍS: L’aigua de les fonts indicades en el present mapa no té garantia sanitaria. Quan bevem aigua d’una font natural cal tenir present que aquesta aigua no rep cap mena de tractament perquè prové directament de filtracions del subsòl o d’una mina, exceptuant les fonts de dins del poble.

 

 

La catalogació de les fonts està en desenvolupament. Si detecteu errors no dubteu en contactar amb l’Oficina de Turisme.

RUTA FONTS 1: Passejant pels carrerons del poble

Aquesta ruta s’endinsa per punts d’interès i fonts pels carrerons del poble, descobrint fonts i punts d’interès al llarg del seu itinerari.

1,1 km

16m de desnivell

Ruta circular

1. Portal i Creu de terme: No hi ha cap espai més adient per iniciar el nostre recorregut que aquesta creu de terme que des del segle XIII ha donat la benvinguda als visitants que arribaven a la nostra població. 

2. Plaça Major: La plaça, l’església, el castell i les muralles són els principals elements que determinaren, des de l’època medieval, la configuració i organització interna de la vila. 

3. Font de la Plaça Major: Font d’abastament d’aigua municipal. La seva morfologia fa recordar el globus terraqüi i té quatre sortidors de bronze que indiquen els punts cardinals.

4. Església Santa Maria la Major: El primer document conservat que parla de l’església de Prades, dedicada a Santa Maria la Major, és una butlla del Papa Celestí III de l’any 1194. 

5. Font de la Plaça de la Pau: Font d’abastament d’aigua municipal. Amb un polsador com a brollador, que surt del mig d’una gran roca de dos metres d’alt.

6. Arc de Ponos: Es tracta d’un portalet gòtic que s’obrí quan es pretenien millorar els accessos a la vila.

7. Restes del castell

8. Font de la Plaça dels infants: Font d’abastament d’aigua municipal. Plaça pintoresca on es troba l’antic Ajuntament.

9. Planet del Pont

10. Font d’en Grau: Font de raig constant. Situada al costat d’un bonic parc i prop de les piscines municipals. Sempre ha estat molt apreciada, tant que se li atribueixen propietats medicinals.

 

 

RUTA FONTS 2: Camí del Pla i Pla de la Guàrdia

La segona ruta ens portarà per la llarga recta del camí del Pla passant pel cim del Pla de la Guàrdia a 1125m de d’on es podran gaudir d’unes fantàstiques vistes.

11 km

590m de desnivell

RUTA CIRCULAR

1. Font del Victorino o Font Perers del Perdiu: Font sense brollador. Font de raig constant. Es troba a 2km del poble a la zona de les Debeses. La font s’ubica a la vessant d’una zona muntanyosa. Al costat de la font hi ha un banc fet amb un gran tronc de fusta.

2. Font del Cap del Pla: Font de raig constant. Es troba al final d’una llarga recta a peu pla, que surt del poble, en direcció La Febró/Capafonts.

3. Arbre Monumental: Perelloner Cisterer centenari.

4. Font del Pu: Font de raig constant. Es troba al costat del camí del Pla de la Guardia. A prop de la font hi han bancs i taules de pedra. 

5. Pla de la Guàrdia

6. Font de Vila-Vella: Raja a vegades.

 

 

RUTA FONTS 3: Coronant pics Tossal de la Baltassana

La ruta comparteix part del camí amb la Ruta del Roure Reboll amb fulles vellutades passant pel Tossal de la Baltassana, el cim més alt de les Muntanyes de Prades amb 1.201m. La ruta segueix per les Coves d’en Pere i us podeu acostar als pous de gel i la Roca del Gríngol.

Font de Vallfogona: Sense brollador.

Font del Lladó: Raja a vegades.

Font de la mina de l’Obis: Sempre raja.

Font del Mas d’en Pagès: Sempre raja.

Font del Celestino: Raja a vegades.

Font de la bassa del Celestino: Raja a vegades.

Font dels Pobres: Raja a vegades.

Font de les Marfanyes: Raja a vegades.

RUTA 4: Volta a la Cucurulla per bosc de castanyers i roures


La quarta ruta fa volta pel barranc de la Curulla i s’endinsa per boscos de castanyers i roures.

Font d’en Buch. Sense brollador.

Font dels Rius: Sense brollador.

Font del Mas d’en Basteret: Sempre raja.

Font Blanca: Font de raig constant.

RUTA 5: Roca Foradada i Ermita de l’Abellera


A la cinquena ruta ens trobarem la Roca Foradada i l’Ermita de l’Abellera, Sant Roc i Sant Antoni.
Font de Sant Antoni: Sempre raja. Es troba al peu de l’ermita de Sant Antoni. 

Font de la Foradada: Sempre raja.  És d’aigua amb un alt contingut en ferro.

Font de l’Àngel: Sempre raja.

Font del Bullanga: Sense brollador.