Margarida de Prades: resultats i projectes de futur

L’estiu del 2018 va arrencar un projecte ambiciós i engrescador al voltant del context històric en què visqué la reina Margarida de Prades. L’aclaparador èxit de les activitats programades va fer que l’any següent es projectés un segon cicle centrat en les diverses etapes vitals d’aquesta figura fascinant i força maltractada de la nostra Història. Si bé l’objectiu era tancar la trilogia l’any 2020 amb la presentació dels principals resultats obtinguts a diversos nivells, la pandèmia de la COVID-19 va trastocar per complet les previsions. Enguany, malgrat que la situació encara no s’ha resolt del tot, podem dur a terme aquesta tercera trobada, amb el desig que generi almenys tant d’interès com les dues anteriors.


El programa de les terceres jornades té el propòsit de recuperar alguns dels principals aspectes ja exposats i de presentar les troballes més destacades efectuades al llarg dels darrers mesos de recerca. Així doncs, d’una banda, es difondran les conclusions de tot aquest intens procés d’investigació, mentre que de l’altra, es pretén donar a conèixer les línies mestres de treball i els projectes de futur. Per a fer-ho, al llarg de la setmana s’han programat tot un seguit d’activitats, enfocades a públics diversos, que es fixaran en la imatge literària de la reina, en la seva figura històrica, en el seu fill secret i en el Centre d’interpretació que se li dedicarà a la vila comtal de Prades. Finalment, com a colofó, es presentarà el llibre que recull el fruit de tots aquests esforços i que està cridat a convertir-se en un veritable referent, en oferir una imatge totalment renovada de “la de Prades”.

PROGRAMA

Els actes programats tindran lloc a la “Sala 1 d’octubre” del Centre Cívic de Prades

Dilluns, 8 d’agost de 2022, 19h


Acte inaugural: “Reyna d’onor, excelhents Margarita”


Recital poèticomusical centrat en la imatge literària de Margarida de Prades. Rapsode: Eduard Carmona. Veu i música: Marc Guerris i Josep Mateu. Fil argumental a càrrec de Marina Navàs Farré.

Dimarts, 9 d’agost de 2022, 12h


El “making-of ” de la recerca

Taula rodona informal per donar a conèixer com s’ha dut a terme el procés de recerca de forma distesa i divulgativa.


19h


Una perspectiva renovada de Margarida de Prades


Conferència a càrrec de Stefano M. Cingolani i d’Eduard Juncosa Bonet per a presentar algunes de les principals joies documentals que han permès
conèixer millor i redefinir la figura històrica de la reina Margarida.

Dimecres, 10 d’agost de 2022, 19h


El fill secret de la reina Margarida


Presentació del llibre Joan-Jeroni de Vilaragut (1421-1463). El fill secret de la reina Margarida de Prades a càrrec d’Abel Soler Molina (autor de l’obra), i de Vicent Baydal Sala.

22h


Espectacle de divulgació històrica

Lectura dramatitzada de diversos fragments del procés de Joan Jeroni de Vilaragut.
Rapsode: Pau Castell Granados.
Acompanyament musical: Laura de Castellet.
Preu de l’entrada: 10€


Dijous, 11 d’agost de 2022, 17h, al castell


El Centre d’interpretació de la reina Margarida de Prades


Portes obertes de l’espai que acollirà el futur Centre d’interpretació dedicat a la difusió de la figura de Margarida de Prades. La il·lustradora Pilarin Bayés signarà llibres de la Petita història de la reina Margarida de Prades i dibuixarà per vosaltres. La canalla podrà conèixer i fotografiar-se amb la reina (representació de Rat Cebrian) al castell on visqué algun temps de la seva vida.

19h


Les cartes de la reina Margarida


Conferència a càrrec de Sophie Hirel-Wouts i d’Eduard Juncosa Bonet per a presentar una part del corpus de cartes que configurarà el futur epistolari de Margarida de Prades.


Divendres, 12 d’agost de 2022, 19h


Acte de clausura del cicle:

Presentació del llibre Margarida de Prades: regnat breu, vida intensa a càrrec de la professora Teresa Vinyoles Vidal. Tot seguit, taula rodona
amb diversos dels autors i autores del volum:
• Stefano M. Cingolani
• Teresa Forcades i Vila
• Sophie Hirel-Wouts
• Eduard Juncosa Bonet
• Marina Navàs Farré