15 gen. Visita institucional de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, a Prades
La recuperació del castell, obres a l’Ajuntament i el futur observatori del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades entre les accions visitades
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha visitat Prades aquest dissabte 15 de gener acompanyada del vicepresident primer de la Diputació, Quim Nin, del diputat delegat de Cultura, Joanjo Garcia; de la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació, Marta Blanch; l’alcaldessa, Lídia Bargas, i regidors del consistori.
La visita ha permès conèixer de primera mà les inversions que s’han fet darrerament a Prades amb l’ajuda de la Diputació de Tarragona en diversos equipaments com la instal·lació d’un ascensor a l’edifici de l’Ajuntament, la recuperació del castell, el Centre Cívic, i compartir l’estat de projectes com el futur observatori del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.
L’alcaldessa ha llistat els projectes que estan sobre la taula com la museïtzació del Centre d’Interpretació de la Reina Margarida de Prades, l’acabament dels espais del Centre Cívic, el finançament del Concurs de Gossos d’atura i la problemàtica del manteniment dels camins naturals.
Durant la visita, també s’ha tractat sobre el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades que està previst que sigui una realitat d’aquí a tres anys. Han destacat que aquest fet serà clau per a la preservació mediambiental de la zona i aportarà un impuls socioeconòmic molt important als municipis que en formaran part.
Recuperació del castell per a la posterior museïtzació del Centre d’Interpretació de la Reina Margarida
La visita ha seguit cap al punt més elevat de la vila, on hi ha diverses restes del que fou el seu castell medieval, les quals van ser catalogades com a BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) i com a BIC (Bé d’Interès Cultural), juntament amb les muralles i el nucli antic. L’estat d’abandonament i de destrucció que va patir el castell al llarg de l’època moderna van fer que quedés repartit entre les cases que es van anar construint al carrer Costa del Castell.
Fa uns anys, l’Ajuntament va adquirir la parcel·la que conté l’absis de la que havia estat la capella de Sant Miquel del castell i el seu espai annex.
Les obres de restauració que es van fer el 2021 van unir ambdós espais i ampliar el pati d’accés, fet que millora la visibilitat de l’antiga capella. A més, és la base per a la creació d’un Centre d’Interpretació dedicat a la figura de la reina Margarida de Prades.
Les obres han format part del Pla d’Actuació Municipal (PAM) que ha estat subvencionat en part per la Diputació de Tarragona.
Futur observatori del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades
La presidenta de la diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha visitat també aquest dissabte el Centre de Visitants del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades on ha conegut de primera mà l’estat del projecte de l’observatori astronòmic.
Recentment, el municipi i la zona del Muntanyes de Prades i Montsant han obtingut dues certificacions, com a Destinació Turística Starlight de la Fundació Starlight com a acció integrada de la UNESCO i com a zona de cel fosc protegit per la Generalitat de Catalunya que fan que sigui la zona protegida de cel nocturn més gran d’Europa al voltant d’un parc natural. Les dues certificacions obtingudes a la zona donen un impuls al futur observatori astrofísic CAMP que formaria part del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.
El passat 6 d’octubre, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va aprovar la modificació puntual de l´ús del sòl no urbanitzable al Pla de la Guàrdia a Prades on s’ubicarà l’observatori respectuós amb l’entorn. La cúpula no seria visible i només s’hi podria accedir amb un minibus del parc. Seria un centre de recerca visitable únic a Europa.
El Parc ja va obrir les seves portes l’agost de l’any 2020 amb un Centre de Visitants a Prades i consta de diversos espais visitables per a les experiències astronòmiques 360º. Compta amb un Planetari 360°, una Sala d’Audiovisuals i el Museu de l’Astronomia. També compta amb el primer mirador astronòmic de Catalunya, el Mirador Astronòmic de Sant Roc, que des de l’any 2019 és un punt de trobada per a totes i tots els aficionats a l’astronomia.