Prades s’omple de música celebrant els 20 anys del Curs de Clarinet Joan Plaja

Enguany Prades ha acollit la vintena edició del Curs de Clarinet Joan Plaja junt amb el cicle de concerts de la XXI edició del Festival Internacional de Música de Prades

El Curs de Clarinet es va iniciar l’any 2000 quan Joan Plaja, clarinetista i professor del Conservatori Professional de Música de Manresa i de l’Escola de Música de l’Espluga de Francolí, i Daniel Olivé, fill de Prades, alumne seu, amant del clarinet, membre de l’orquestra Monells i Els Pradencs, van pensar que la vila seria el lloc idoni per realitzar-lo comptant amb l’aposta ferma de l’Ajuntament pel curs i el cicle de concerts. Des de l’any 2016, amb la mort del primer dels dos, el curs porta el seu nom en homenatge a la seva persona. L’organització i direcció  del curs i cicle de concerts, amb el suport de l’Ajuntament de Prades, corre a càrrec  de Francesc Navarro, professor a l’Orquestra Nacional de Catalunya i Ciutat de  Barcelona, del Conservatori Superior de Música del Liceu i del Conservatori Professional de Música de Manresa, i Lluïsa Vinyes, repertorista de l’aula de clarinet del Conservatori Professional de Música de Manresa.

És l’únic curs a Catalunya dedicat al clarinet, on es treballa la millora tècnica de l’instrument, coneixement del repertori i treball de cambra i conjunts. Enguany hi participen 34 alumnes, d’11 a 24 anys. En anteriors edicions hi arribaven a participar prop d’una cinquantena d’alumnes però enguany per prevenció de la covid s’ha limitat el nombre d’alumnes i s’han pres mesures com tenir un monitor amb el diploma de d’higiene i Covid, mesurar la temperatura dels participants en el curs, distanciament a les classes i a on es fan els concerts i neteja desinfecció de l’escola. Els professors convidats aquest any han sigut Miquel Ramos i Carlos Pertegaz, reconeguts clarinetistes i pedagogs del nostre país.

Cicle de concerts XXI Festival Internacional de Música de Prades

El cicle de concerts, que es realitzen paral·lelament al curs de clarinet, ha comptat amb un total de nou concerts del 25 de juliol a l’1 d’agost passant per recitals de flauta, clarinet i piano, concerts d’alumnes, professors i grups convidats. Dimecres 29 de juliol “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra” va presentar el disc “Nova Era” al Centre Cívic. El torn dels alumnes va arribar dijous i divendres amb un primer i segon concert a l’església. Divendres un cop finalitzat el concert d’alumnes “Gili-Romaní Hot Jazz Cats” ompliren de música l’església. Per tancar el cicle, el dissabte 1 d’agost es va poder gaudir d’un concert vermut a la Plaça Major i a les cinc de la tarda el concert final al Centre Cívic.

Per celebrar els 20 anys, el passat diumenge 26 es va fer una trobada d’exalumnes i al Centre Cívic del municipi així com una exposició de fotografies “20 anys del curs de clarinet Joan Plaja a Prades” amb un recull d’imatges de tots els alumnes i professors convidats durant aquests 20 anys.