Prades celebra deu anys del festival de música renaixentista Mateu Fletxa

El cap de setmana del 7 i 8 d’agost tindrà lloc a Prades el Xè Festival Mateu Fletxa. Aquest esdeveniment musical, que enguany celebra els 10 anys de trajectòria, té com a propòsit reivindicar la vida i obra d’aquest compositor renaixentista, nascut a Prades l’any 1481 i a qui s’atribueix la creació de l’ensalada, el gènere polifònic hereu del madrigal i la música religiosa. L’ensalada es tracta d’una barreja d’estils musicals renaixentistes i música popular amb tonalitats, ritmes, temàtiques canviants que fins i tot barreja idiomes diferents com el llatí, el català, el castellà, l’italià i, fins i tot, llengües inventades per referir-se a dialectes africans.

Mateu Fletxa el Vell, que morí a Poblet el 1553, fou mestre de capella a la Seu de Lleida i també de la Capella Reial de les infantes Maria i Joana, filles de l’emperador Carles V. Les ensalades de Mateu Fletxa el Vell han arribat fins als nostres dies gràcies a la recopilació que va publicar el seu nebot, conegut com Mateu Fletxa el Jove, a Praga, l’any 1581. El recull conté vuit ensalades del seu oncle, obres pròpies i algunes peces d’altres autors.

El Festival fou impulsat pel que fou el primer director del Prades Cor, en Joan Ferré i Benach, i des del primer moment ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament i dels veïns de la vila vermella. La vila té fins i tot un carrer que du el nom del compositor pradenc. Per l’església de Santa Maria, lloc on habitualment tenen lloc els concerts, han passat diverses formacions corals d’arreu del territori que han aportat la seva visió de la música del mestre Fletxa el Vell i han enriquit d’aquesta manera el bagatge cultural de Prades.

De manera particular, la incorporació de Carles Capseta Moreno a la direcció del Prades Cor des de l’any 2017 ha portat aquesta formació coral a explorar el repertori clàssic del compositor i també altres creadors més moderns i fins i tot contemporanis que, de manera subtil i sovint poc coneguda, beuen de les fonts del Renaixement.

Prades Cor, organitzadors del festival, van començar a recuperar les caramelles el 2007. Segons paraules de l’organització, la coral “la formen persones d’edats i idees diferents però els uneix la musica”. Després de Nadal van començar a preparar el Festival Mateu Fletxa d’aquest cap de setmana. Amb la pandèmia han estat assajant online amb les dificultats que comporta i amb modificacions en la programació. El festival pretén donar a conèixer la figura de Mateu Fletxa que es coneguda a nivell nacional i internacional però, segons paraules de l’organització, la seva música encara és poc coneguda a la vila.

El Festival s’inicia el dissabte 7 d’agost a les vuit del vespre a l’Església amb el concert de Prades Cor. Diumenge 8 d’agost el festival tanca amb el concert a càrrec de Psallite a les set de la tarda.

Així doncs, la vila de Prades, i molt especialment el Prades Cor, convida els enamorats de la música a acostar-se a aquesta població del Baix Camp. L’aforament serà limitat sota les més estrictes mesures de contenció de propagació de la COVID.