10 juny Prades apagarà els llums per La Marató el dissabte 18 de juny
Durant la jornada solidaria s’oferiran observacions astronòmiques, espectacles, música i gastronomia
Un any més, Prades celebra la segona edició de la festa de l’astronomia “Prades apaga els llums i encén els estels” el dissabte 18 de juny. L’última edició que es va celebrar el 2019, abans de la pandèmia, va reunir milers d’aficionats a l’astronomia de tot l’estat. L’Apagada de llums, que pretén reivindicar la protecció dels cels foscos, va assolir uns valors històrics de foscor de 21,20 mag/arcsec2 a la Plaça Major que va deixar a la vista un cel molt estrellat i amb la Via Làctia ben visible.
Al llarg de tota la jornada s’oferiran activitats variades per a totes les edats. Es recomana realitzar les inscripcions prèviament a la web del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ja que les places són limitades. Els diners provinents de les inscripcions es destinaran a l’edició de La Marató d’enguany dedicat a les malalties cardiovasculars.
Cada hora, des de les onze del matí fins les dues de la matinada, els inscrits podran assistir a les diferents sessions especials al Planetari 360, algunes d’elles adaptades per als més petits.
A les dotze del migdia, l’astrònom i divulgador científic Joan Anton Català realitzarà la conferència “La fortuna de la vida” al Centre Cívic. El divulgador repassarà les casualitats que la natura ha conjugat per a crear vida en aquest planeta.
A dos quarts de vuit de la tarda, Gerard Marsal Director Artístic del Parc Astronòmic, presentà en directe la música del nou espectacle KOSMOS a la Plaça Major.
Els diferents establiments de restauració i foodtrucks oferiran sopars amb diferents propostes de G-Astronomia.
A les onze de la nit serà el moment esperat de l’apagada de llums de tot el poble. Es podrà viure una nit molt fosca, coincidint amb la lluna decreixent, des d’un dels millors cels del país.
Després de l’apagada, es posarà a disposició dels inscrits diversos telescopis per a poder gaudir de l’observació en directe de galàxies, nebuloses i cúmuls d’estrelles amb telescopis professionals automatitzats de la mà dels guies del Parc.
Els aficionats i associacions d’astronomia tindran un espai on podran plantar els seus telescopis.
Des de dos quarts de dotze de la nit a dos quarts de dues de la matinada, al Camp de Futbol, us s’oferiran diverses sessions de “Viatge pel Cel de Prades” on un guia del Parc oferirà una ruta guiada amb làser verd per les diferents constel·lacions, la seva mitologia i els objectes més destacats que hi podem observar.
Aprofitant la jornada es convocarà un concurs de fotografia nocturna “Rally Fotogràfic”. Podeu veure les bases al web del Parc Astronòmic.
El Cel Nocturn Protegit com a objectiu
El municipi ja fa anys que treballa en el canvi d’enllumenat per fanals LED-PC Ambre més respectuosos amb el cel nocturn i s’hi han anat sumant més municipis del voltant. Les accions han millorat la qualitat del cel fosc de les Muntanyes de Prades i el Montsant cosa que ha merescut l’obtenció de la Certificació com a Destinació Turística Starlight i la certificació per part de la Generalitat de Catalunya com a Espai de Medi Nocturn Protegit. Aquesta última certificació converteix la zona de Muntanyes de Prades i el Montsant en la zona més gran d’Europa amb cel nocturn protegit.
La mirada posada al futur observatori
El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades està més a prop de disposar del futur observatori dedicat a la divulgació i recerca, al Pla de la Guàrdia a un altiplà al costat del poble. El nou equipament, ja té el projecte redactat i està pressupostat en 3 milions d’euros. L’observatori complementarà l’edifici del centre de visitants ja existent al poble i renovat que ofereix espectacles que uneixen les arts escèniques i la divulgació científica. L’equipament ja té actualment un alt retorn econòmic al territori. L’Any passat es va generar un impacte de 310.000 euros i va atraure més de 5.000 visitants.