Prades “apaga els llums i encén els estels” aquest dissabte amb activitats d’astronomia obertes a tothom

Aleix Roig

El proper dissabte 4 de maig, l’associació Astroprades amb el suport de l’Ajuntament de Prades organitza la jornada “Prades apaga els llums i encén els estels” amb activitats obertes i gratuïtes per a tothom. Amb aquesta jornada es pretén posar en valor els excel·lents cels de Prades, en una nit molt fosca i sense Lluna com la del 4 de maig, i despertar consciències vers la protecció d’aquest valor natural.

La jornada començarà a dos quarts de vuit del vespre amb laconferència “Protecció del medi natural nocturn i contaminació lumínica” a càrrec de tècnics del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya al Centre Cívic de Prades. A continuació diferents establiments oferiran propostes gastronòmiques vinculades amb l’astronomia i l’univers que ens envolta.

A dos quarts d’onze es farà el compte enrere per l’apagada de llums de tot el poble i hi haurà dos punts d’observació, a la Plaça Major i a la Plaça dels Arbres, on se situaran monitors astronòmics especialitzats que guiaran als visitants per gaudir d’observació en directe a través de telescopis automatitzats. Per altra banda, a la Plaça Major s’utilitzarà un telescopi amb l’última tecnologia per a projectar en pantalla gegant imatges de cel profund capturades en temps real des de la plaça i es realitzarà l’estrena del documental produït per l’astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte. Aquest mostrarà imatges espectaculars, capturades pel mateix fotògraf i per Astroprades, de tot l’entorn natural de les Muntanyes de Prades i el Montsant. Durant tota la nit es podrà realitzar un Rally Fotogràfic per tots els racons del poble i es donarà el tret de sortida del Concurs de Fotografia Nocturna de les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant. Les imatges obtingudes pels aficionats a la fotografia podran ser presentades al concurs, que té com a data límit per a l’entrega de les imatges el 15 d’agost de 2019.

Es pot consultar més informació de la jornada a la web d’Astroprades (www.astroprades.cat.) i amb el hashtag #encenemelsestels i @astroprades a xarxes socials.

Documental “El Cel de Prades” i el futur parc astronòmic

El passat 8 de febrer ja es va fer una primera apagada dels llums del municipi durant dues hores per la gravació del timelapse del documental ‘El Cel de Prades’ produït per Carlos Uriarte. La iniciativa del documental va sorgir d’Astroprades amb la voluntat de posar en valor els cels foscos de les Muntanyes de Prades i el Montsant. Amb aquest objectiu es va contactar amb l’astrofotògraf tarragoní per tal d’iniciar-ne la seva producció. Ha estat un projecte que ha requerit llargues nits de gravació portades a terme pel mateix Carlos Uriarte i l’equip d’Astroprades. El documental pretén reivindicar la qualitat del cel nocturn a Prades en el marc del projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. L’equipament principal d’aquest serà el Centre Astronòmic Muntanyes de Prades que preveu ubicar el gruix de les seves instal·lacions al Pla de la Guàrdia, un indret amb unes condicions de foscor i estabilitat atmosfèrica extraordinàries que el situen com un dels millors indrets de la península per acollir un projecte d’aquestes característiques. L’apagada va deixar a la vista un dels cels estrellats més impressionants que es recorden afavorit per l’anticicló i absència de lluna a més de la poca contaminació lumínica. La foscor va assolir màxims històrics mai registrats abans amb valors de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la Plaça Major.

El projecte de l’observatori ha rebut cartes de suport de la Fundacio Starlight, l’IAC (Institut d’Astrofísica de Canàries) i l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya).

El municipi està treballant per potenciar l’astroturisme i ja hi ha allotjaments de la vila que ofereixen observacions astronòmiques juntament amb l’estada així com la possibilitat de dormir sota les estrelles en domos, colònies d’estiu astronòmiques o activitats d’astronomia durant tot l’any.

Protecció del Cel Nocturn

La vila de Prades i municipis dels voltants s’estan sumant per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant. L’Ajuntament de Prades ha anat substituint els fanals de la vila per uns de LED PC Ambre i l’associació Astroprades ja té instal·lat, al Tossal de la Baltassana, l’aparell SQM que  permet mesurar la foscor de les Muntanyes de Prades de forma contínua gràcies a la col·laboració amb Meteoprades.