Prades apaga els llums durant dues hores per gravar el documental ‘El Cel de Prades’

Està previst repetir l’acció el dissabte 4 de maig

Autor: Aleix Roig

El passat divendres, 8 de febrer, de matinada l’Ajuntament de Prades va apagar els llums del municipi durant dues hores per la gravació del timelapse del documental ‘El Cel de Prades’, que està duent a terme l’astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte.

El documental pretén reivindicar la qualitat del cel nocturn a Prades en el marc del projecte del futur Centre Astronòmic Muntanyes de Prades que s’ubicarà al Pla de la Guàrdia, a la mateixa Vila Vermella.

L’apagada va deixar a la vista un dels cels estrellats més impressionants que es recorden afavorit per l’anticicló i absència de lluna a més de la poca contaminació lumínica. La foscor va assolir màxims històrics mai registrats abans amb valors de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la Plaça Major. Uns valors excepcionals donada la proximitat a les tres capitals: Tarragona, Lleida i Barcelona. La sensació d’estar literalment envoltat de centenars d’estels passejant pels carrers del poble amb la Via Làctia ben visible va ser impressionant.

Durant la matinada de divendres es van poder capturar imatges a diferents indrets del poble i voltants. El documental un cop finalitzat serà exhibit al Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades situat a la mateixa vila vermella.

Propera jornada “Prades apaga els llums i encén els estels”

Donada la bona acollida que ha tingut la primera nit fosca a Prades s’està treballant en una nova apagada de llums, aquesta vegada amb activitats d’astronomia gratuïtes per a tots els públics. La data escollida és dissabte 4 de maig, en una nit sense lluna i amb la possibilitat de veure la Via Làctia en el seu moment de màxima esplendor. La jornada “Prades apaga els llums i encén els estels” començarà a les 19.30h amb una conferència a càrrec d’un/a científic/a que donarà el tret de sortida al II Concurs de Fotografia Nocturna Muntanyes de Prades i Montsant. A les 22.30h es farà el compte enrere per l’apagada de llums de tot el poble iniciant l’observació amb telescopis des de la Plaça Major de Prades. L’activitat continuarà amb un rally fotogràfic per tots els racons del poble. Les imatges obtingudes pels aficionats a la fotografia podran ser presentades al concurs, que té com a data límit per a l’entrega de les imatges el 15 d’agost de 2019.

Activitats d’astronomia dels propers mesos a la vila

L’associació d’astronomia Astroprades, impulsora del projecte Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, té organitzades activitats d’astronomia els pròxims mesos. A més d’observacions astronòmiques privades en allotjaments del poble durant l’any,  el 23 i 24 de març hi haurà l’oportunitat de realitzar un curs de fotografia nocturna. El 19 i 20 d’abril arribarà la tercera edició de la Setmana Santa Astronòmica amb conferència, observació astronòmica i espectacle musical “Mil Cent i un estels” a càrrec de Laia Pedrol i Alexandre Bonanit.

El dissabte 4 de maig es farà l’acte inaugural a Prades del II Concurs de Fotografia Nocturna Muntanyes de Prades i Montsant. El dissabte 15 de juny serà l’acte sobre “Cels Foscos de les Muntanyes de Prades i el Montsant” amb taula rodona al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí a la que vindran experts de tot Catalunya.