Prades a punt de finalitzar la primera setmana amb èxit de les Jornades dedicades a la Reina Margarida

D’esquerra a dreta: Dr. Eduard Juncosa, organitzador de les Jornades; Lídia Bargas, alcaldessa de Prades; Dr Vicent Baydal de la Universitat Jaume I; Octavi Bono, Director General de Turisme; Dr. Antoni Jordà, organitzador Jornades; i Judit Olivé, Regidora de Cultura i Turisme. (Foto: Josep Ribas)

Les conferències han estat un èxit amb l’aforament complet del Centre Cívic de la vila i ha comptat amb la presència d’Octavi Bono, Director General de Turisme de Catalunya

El passat dilluns 6 d’Agost es va donar el tret de sortida de les jornades “En temps de la Reina Margarida” a Prades que es duran a terme del 6 al 17 d’agost. Contarà amb conferenciants d’universitats catalanes, de la resta de l’estat i de França del nivell de la Sorbonne de Paris així com representacions teatrals i concert.

La primera conferència “La política (I) la corona d’Aragó” a càrrec de Vicent Baydal de la Universitat Jaume I, va aplegar a 160 assistents de diversos indrets de la demarcació de Tarragona i de fóra d’aquesta que van omplir el Centre Cívic de la Vila Vermella. La presentació va comptar amb Octavi Bono, Director General de Turisme de Catalunya; Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, el Dr. Antoni Jordà catedràtic d’història del Dret de la URV com a un dels organitzadors de l’esdeveniment.

El Director General de Turisme plantejà reconèixer la figura de la Reina en un futur marc de promoció turística coincidint que justament enguany és l’Any del Turisme Cultural. Un cop finalitzada la conferència es va realitzar un tomb per la vila amb les autoritats.

Dimarts 7 d’agost, segon dia de les jornades, es va tornar a omplir el Centre Cívic amb 170 persones i van continuar les jornades amb la conferència “La política (II): Prades i el seu comtat…” a càrrec del Dr. Eduard Juncosa Bonet de la Universidad Complutense de Madrid i organitzador de les Jornades.

Més d’un centenar de persones van assistir a la tercera i quarta conferencia. La tercera conferència es va fer dimecres a càrrec de Jacobo Vidal Franquet de la Universitat de Barcelona sobre art. La quarta conferència el dijous de “La literatura…” a càrrec de Marina Navàs Farré d’Aix-Marseille Université acompanyada pel rapsoda Eduard Carmona qui pujat a l’escenari recità poemes de l’època.

Paral·lelament a les conferències, el divendres 10 d’agost i 17 d’agost a les 19h i 22h al Castell hi haurà representació teatral “Margarida de Prades: història i emocions”, un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l’època de la Reina Margarida, representada per Rat Cebrian, amb l’acompanyament de Paloma Vicente a la viola de gamba. Les entrades pel divendres 10 d’agost en primera sessió ja estan totes venudes i s’espera omplir la resta de sessions.

La figura de la Reina Margarida de Prades

Margarida de Prades (1387/1388-1429) va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei morí sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió. Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp.

Agenda d’actes variada amb conferències, música i representacions teatrals

Per tal de conèixer millor tant el personatge com aquesta conjuntura cabdal de la nostra Història, les Jornades proposen tot un ventall d’activitats

dirigides a públics diversos, les quals es concreten en un cicle de conferències que impartiran reconeguts

experts en cadascun dels àmbits que s’abordaran: la política, l’art, la literatura i les paraules de la Reina a través de les cartes que han sobreviscut fins als nostres dies; les representacions teatralitzades oferiran una aproximació més en clau divulgativa i llegendària sobre la seva figura; i un concert en què es tindrà l’ocasió d’escoltar algunes de les peces musicals que es crearen i interpretaren en temps de la Reina.

Els actes pendents de realitzar-se són variats. El dijous 16 d’agost a les 22h a l’església, concert: “Margarida de Prades. Schön und zart”. El divendres 17 d’agost a les 19h i 22h al Castell hi haurà representació teatral “Margarida de Prades: història i emocions”, un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l’època de la Reina Margarida, representada per Rat Cebrian, amb l’acompanyament de Paloma Vicente a la viola de gamba.

Tant la representació teatral com el concert es poden comprar les entrades a l’Oficina de Turisme per 5€. I finalment el dijous 16 d’agost també a les 19:30 es farà la conferència de clausura del cicle “Les paraules de la reina” a càrrec de Sophie Hirel de l’Université Paris-Sorbonne.

 

Nova publicació amb il·lustracions de Pilarín Bayés

Una altra iniciativa relacionada amb la figura de la Reina Margarida és la publicació pròximament del llibre “La petita història de la Reina Margarida” amb il·lustracions de la Pilarín Bayés, d’Editorial Mediterrània.

Projecte museïtzació restes castell de Prades

El Castell fou la seu dels comtes de Prades fins que la cancelleria es traslladà al Castell de Falset. L’element del conjunt castral més ben conservat ha estat l’església de Sant Miquel del castell. Aquesta capella devia ésser bastida juntament amb el castell en una data per ara indeterminada, probablement a la segona meitat del segle XII.

Avui dia, la part de llevant de l’església, que no es troba afectada per cap habitatge, i per protegir-la de la total desaparició, s’ha convertit en propietat municipal i es troba en curs de restauració. El projecte de museïtzació està en fase de trobar subvenció per poder-lo tirar endavant.

Mitjançant el Pla Estratègic Prades 20.20, des de l’Ajuntament tenen clar que un dels principals objectius és potenciar aquesta riquesa cultural.