L’Oficina de turisme de Prades incrementa un 43% els visitants i impulsa activitats fora del nucli

Carla Domènech

Davant una temporada atípica, l’Ajuntament de Prades ha aplicat mesures i protocols de prevenció davant el covid-19 per tal de que Prades fos una destinació turística segura amb turisme responsable i protegir la població envellida del municipi. Des de principis de juny s’han repartit unes 7.500 mascaretes al portal d’accés a la Plaça Major junt amb tríptic informatiu de comportament del visitant i s’ha contractat a final de temporada un servei de seguretat privat.

Per tal d’evitar que es concentrés el flux de visitants al casc antic del municipi s’han anul·lat actes multitudinaris. Altres anys s’organitzaven prop d’una 150 d’activitats que s’han vist modificades o cancel·lades enguany com el concurs de gossos d’atura, fira del vi, concurs gossos tofonaires, jornades de la Reina Margarida o festa de la patata. En el seu lloc s’han fet alguns concerts, espectacles, cinema a la fresca i exposicions prenent mesures de prevenció per una cultura segura. Al començament de la temporada, l’Ajuntament es va reunir amb totes les entitats per consensuar quines activitats eren viables davant la pandèmia. Ara al acabar la temporada s’han tornat a reunir per a planificar la temporada baixa.

Durant l’estiu s’han ofert diàriament visites guiades i activitats a la natura de la mà de l’associació excursionista Els Birimbins de Prades, Prades BTT, Prades Outdoors, l’Oficina de Turisme i el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Enguany l’Oficina de Turisme ha ofert cinc variants de visites guiades que han duplicat el nombre de participants. A més de les culturals, de natura i pujada al campanar ja ofertes l’anterior temporada s’ha afegit com a novetat visita guiada a l’entorn rural a camp de cultiu.

Més de 5000 persones han passat per l’Oficina de turisme de Prades aquesta temporada d’estiu, entre Sant Joan i el cap de setmana llarg de l’11 de setembre. Aquesta xifra suposa un increment del 43% respecte a l’any anterior per aquestes dates. Juliol i la primera quinzena de setembre han sigut atípiques, ja que s’han duplicat les xifres de l’any passat. El perfil del visitant majoritari ha estat un públic familiar, provinent de la província de Tarragona i atret per l’entorn natural. L’Ermita de l’Abellera ha limitat l’aforament cosa que ha suposat una disminució del 30% del nombre de visitants.

Aleix Roig (Parc Astronòmic Muntanyes de Prades)

El centre de visitants del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, que ha obert les portes a l’agost, ha estat oferint observacions astronòmiques a diari i amb més d’una sessió amb aforament limitat amb grups petits. Les xifres de visitants s’han multiplicat per quatre respecte a l’any passat. Un 90% dels participants a les activitats han vingut al municipi expressament per fer astroturisme en front al 50% de la temporada anterior. Segueix la demanada molt forta per aquesta tardor amb diverses sessions esgotades a quinze dies vista.

Respecte a la piscina municipal, malgrat haver de dividir l’espai en parcel·les per respectar les distàncies de seguretat i haver fixat un límit d’aforament, el nombre de tiquets ha disminuït només un 29% respecte a la temporada anterior.

La majoria d’establiments turístics de la vila vermella van arribar a gairebé al 100% d’ocupació el passat mes d’agost. Prades compta amb 8 establiments hotelers amb una oferta variada, des d’hotels familiars, cases rurals, casa de colònies en anglès, càmping de 4 estrelles i fins i tot cases de fusta sobre els arbres i domos i bungalows per veure les estrelles. Tan bars com restaurants també han omplert gairebé a diari.

Els visitants de segona residència han allargat la seva estada estival enguany degut al covid i fins i tot alguns d’ells s’han empadronat al municipi aprofitant l’oportunitat de teletreballar. La població de Prades acostumava a rondar els 590 habitants i ha augmentat en més d’una vintena durant el confinament. Aquesta dada és molt ben rebuda pel consistori per tal de lluitar contra el despoblament rural i per tant poder optar a poder millorar els serveis municipals.