27 abr. L’Ajuntament de Prades s’adhereix al Decàleg per a la recuperació econòmica dels municipis de Catalunya
L’Ajuntament de Prades va aprovar el passat 25 de març de forma telemàtica l’adhesió de l’ens al Decàleg per a la recuperació econòmica dels municipis de Catalunya, un document consensuat entre l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El text conté un conjunt de 55 mesures per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la COVID-19, tant en l’àmbit local com en el de les administracions públiques.
Els punts principals que reivindica el document tracten els següents àmbits:
Sanitari. El municipalisme català aposta per la prevenció contra la pandèmia mitjançant els tests massius, el manteniment del confinament seguint les recomanacions dels experts epidemiològics i el reforç del sistema sanitari. En aquest sentit l’Ajuntament ha estat prenent mesures de prevenció ajudant als grups de risc L’Ajuntament, juntament amb l’Associació Juvenil de la Vila Vermella, posa al servei de les persones majors de 65 anys que no tinguin cap familiar jove al poble, l’ajuda per portar la compra a domicili, per anar a treure les escombraries, per anar a la farmàcia…, és per això que cada dia es truca a tothom que ho necessiti. L’Associació de dones ha estat elaborant mascaretes per a adults i nens, a més de bates bates per a ús sanitari, que s’han estat repartint des de l’Ajuntament als establiments del poble i veïns. Així mateix des de l’Associació Educa Aprèn Esport i Prades Gym han recollit fons per comprar mascaretes per al poble i municipis del voltant.
Social. El text proposa l’establiment d’un pla de contingència social que prioritzi els col•lectius més vulnerables i que prevegi les conseqüències socials i laborals de la crisi per tal d’anticipar-se a les necessitats de les persones que més pateixen. Es tracta de reorientar les polítiques públiques a l’atenció social i a la generació d’ocupació estable, segura i de qualitat, per evitar la cronificació de la crisi social, després de la sanitària.
Econòmic. El decàleg reclama que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per fer front a la crisi amb polítiques expansionistes i anti-cícliques, la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs, així com la preservació del teixit productiu, PIMEs, autònoms i llocs de treball, per tal d’accelerar la sortida de la crisi i la reactivació econòmica. En aquest sentit el consistori ja va aprovar una sèrie de mesures amb la suspensió i aplaçament d’impostos per a les famílies i empreses i la priorització en el pagament de factures a les empreses locals.