L’Ajuntament de Prades cancel·la la tradicional Festa de la Farigola i la resta d’actes de maig

L’Ajuntament de Prades ha resolt cancel·lar els actes del proper mes de maig incloent la tradicional Festa de la Farigola degut a la situació actual en relació amb el covid-19. Altres actes del mes de maig com observacions astronòmiques i dinar de Sant Isidre tampoc es realitzaran. La 9a Ultra Trail Muntanyes Costa Daurada, que comença i acaba a Prades, prevista pels dies 2 i 3 de maig també queda anul·lada en les modalitats de distancies llargues: Ultra 110km, Long 87km i Half 53km. En canvi queden posposades les modalitats de distancies curtes: Trail Prades 21k, 10k run o trek i Start 5k a una nova data dins l’any 2020 que es decidirà un cop finalitzat l’estat d’alarma.

És la primera vegada que es cancel·la la Festa de la Farigola que s’ha celebrat durant més de 40 anys per donar la benvinguda a la primavera en temps de floració de la farigola i és una de les festes més veteranes de la vila vermella. Només s’ha canviat de dates per no coincidir en el eleccions en dues ocasions.

La festa requereix molt de temps de dedicació i preparació ja que el seu principal atractiu són les decoracions de façanes i racons amb ornaments florals. L’Associació de dones s’havien estat reunint des del 5 de novembre cada dimarts per preparar les decoracions fins que es va declarar l’estat d’alarma. Actualment, aquest grup de dones juntament amb altres voluntàries del poble estan fent bates pels sanitaris i  mascaretes. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes i actuacions castelleres fins a arribar als nostres dies amb més de 40 edicions a l’esquena.