Èxit del I Festival Senderista de les Muntanyes de Prades Costa Daurada, organitzat per Descobrir Catalunya

La iniciativa es tanca amb 219 participants i més de 500 preinscrits i ja es treballa en la segona edició 

Guiatge amb els cinc sentits. Itinerari del roure reboll, als voltants de Prades a càrrec d’Entrecamins.

Els organitzadors del I Festival Senderista Muntanyes de Prades Costa Daurada -la revista Descobrir Catalunya-, han qualificat d’èxit total la primera edició de l’esdeveniment, que ha comptat amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada i els consells comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Baix Camp.

L’editora de la publicació impulsora del projecte, Ana Mira, ha explicat que ja han començat a treballar en la segona edició del festival  “amb la voluntat de fer créixer el nombre d’activitats, ja que ens hem vist desbordats pel gran nombre de preinscripcions”. Mira ha agraït la col·laboració de totes les institucions i organismes que han fet possible aquesta primer festival i també ha tingut un reconeixement especial “per a la feina ben feta de tots els guies i tècnics que han participat en aquest projecte”.

La iniciativa, que s’ha celebrat el dies 22, 23 i 24 d’octubre pel territori que comprèn les muntanyes de Prades, ha registrat més de 500 preinscripcions i un total de 219 participants, arribats de diferents punts de la geografia catalana, fonamentalment de la demarcació de Tarragona, de la zona metropolitana de Barcelona i del Vallés.

Cal dir que algunes s’han hagut de duplicar degut a l’èxit. En total s’oferien 14 propostes (sortides musicals, nocturnes, sensorials, experiències astronòmiques, tasts de productes agroalimentaris locals i maridatges de vins, entre d’altres) adreçades a tota mena de públics, però molt especialment al familiar. Entre les activitats que han tingut més èxit cal destacar l’Experiència Astronòmica, que s’ha desenvolupat al Parc Astronòmic de Prades, on els tècnics, amb l’ajuda de telescopis automatitzats, comentaven i feien un recorregut per les constel·lacions i la seva mitologia, en una de les zones amb millor visibilitat nocturna.

Una altra de les activitats que ha fet el ple ha estat el Guiatge pel Camí de la Filigrana, un recorregut conduït per guies professionals que sortia des de Farena fins al riu Brugent. Els participants podien conèixer els vestigis de les edificacions que n’aprofitaven la força hidràulica: els molins fariners i paperers.

També ha tingut molta acceptació el Guiatge nocturn a Vilanova de Prades, que, sota el títol, “Llegendes, vins i estels” convidava als participants a tastar tres vins de la zona, amb el maridatge amb la lluna, els estels i els secrets que amaga l’univers en aquest paratge espectacular.

Les activitats han comptat amb la participació de 7 empreses de guiatge locals i d’altres 10 vinculades a les activitats complementàries. Precisament, un dels objectius del festival ha estat posar en valor la figura del guia i de les empreses que ofereixen aquests serveis.

Cal recordar que el l Festival Senderista de les Muntanyes de Prades Costa Daurada s’ha creat amb la voluntat de reivindicar aquest territori i atraure-hi cada any els aficionats a descobrir la natura i el patrimoni amb la calma i l’atenció que permet el viatjar a peu i també als practicants de la marxa nòrdica, una disciplina esportiva totalment respectuosa amb l’entorn.

L’esdeveniment vol constituir una aposta per un model turístic responsable, de proximitat, que ajudi a revifar l’economia local sense malmetre els seus ben conservats valors culturals i naturals, tot aplicant els principis de la Carta Europea de Turisme Sostenible.