El cel de Prades estarà present en un dels congressos d’astrofísica més importants del món

Galaxia M101 J. Trujillo, R. Infante i A. Roig

El dilluns 8 de juliol es presentarà al 355 Symposium de la Unió Internacional d’Astronomia (IAU) a Tenerife un projecte de recerca científica fet exclusivament amb imatges capturades des de Prades (Baix Camp). Sota el títol “A 100h imaging of M101 with a small telescope: reaching the limits surface brightness science” mostrarà la qualitat de cel de Prades i la feina de 100h d’imatges de la galaxia M101 amb un telescopi amateur des de la localitat. És el primer projecte científic d’astronomia fet exclusivament amb dades capturades a Prades en el qual es destaca la qualitat d’imatges que es poden obtenir fins i tot amb telescopi amateur en indrets amb bona qualitat de cel fosc com és el cas de Prades. El projecte que ha durat sis mesos ha estat realitzat per Aleix Roig d’Astroprades juntament amb un equip d’astrofísics de l’IAC (Institut d’Astrofísica de Canàries) amb Raúl Infante com a investigador principal. Des de Prades es realitzava la captura de les imatges i l’IAC s’encarregava de la reducció de les dades i el seu anàlisi. En el programa d’aquest symposium internacional del 8 al 12 de juliol a més d’Astroprades hi seran presents conferenciants d’altres països.

Aleix Roig d’Astroprades en destaca la importància de l’esdeveniment “Penso que pot ser un impuls definitiu pel projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i que posicionarà Prades per primer cop també a la punta de llança de la ciència en astronomia”. I afegeix que “s’està arribant tan profund com les imatges obtingudes amb els majors telescopis professionals gràcies a l’enorme temps dedicat a capturar dades d’aquesta galàxia” en referència a la M101. “Aquí és on hi ha una oportunitat real de fer contribucions en recerca. El PAP s’equiparà amb telescopis de menor diàmetre pero amb una disposició de temps molt major que amb els equips més grans que disposen d’una gran demanda de temps d’observació i per tant poc temps per a cada projecte. El cel de Prades demostra amb aquest projecte la seva idoneïtat per a acollir projectes de recerca professional”. “Han estat uns mesos de dormir poc, no fer cap imatge bonica del cel (tenia el telescopi 100% per aquest projecte), i treballar per fer-ho realitat.”

El projecte també es presentarà al novembre durant la Convenció d’Astronomia de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell (AAS) amb Aleix Roig d’Astroprades, membre de la Junta Executiva de l’AAS i co-coordinador del grup d’Astrofotografia i el Dr.Ignacio Trujillo, supervisor de l’estudi i astrofísic de l’IAC.

Més info de l’esdeveniment a: http://research.iac.es/congreso/iaus355/

El Cel de Prades

El municipi pradenc treballa des de fa anys per l’impuls de l’astroturisme i en fer realitat el PAP (Parc Astronòmic Muntanyes de Prades) que s’ubicaria als afores del municipi. L’associació d’astronomia Astroprades, impulsora del projecte PAP juntament amb l’Ajuntament de Prades, té organitzades activitats d’astronomia els pròxims mesos que es poden consultar a www.astroprades.cat.

L’Ajuntament de Prades ha estat substituint les velles il.luminaries per nous equips de PC Ambre que tenen la màxima certificació per a la protecció de l’entorn natural i els cels foscos. La qualitat del cel fosc de Prades va quedar demostrada el passat 8 de febrer en què el poble va fer la primera apagada de llums del municipi i la foscor va assolir màxims històrics mai registrats abans amb valors de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la Plaça Major. Uns valors excepcionals donada la proximitat a les tres capitals: Tarragona, Lleida i Barcelona. Una segona apagada de llums el 4 de maig va atraure centenars d’amants de l’astronomia. A la jornada es va presentar el documental “El Cel de Prades” impulsat per l’Ajuntament de Prades i Astroprades.