El cel astronòmic a Prades

En un dia de dol per l’astronomia no podem evitar recordar la cèlebre frase de l’astrofísic Stephen Hawking, mort avui als 76 anys: “Recorda mirar amunt, a les estrelles, i no a baix, als teus peus. Intenta trobar sentit al què veus, i pregunta’t què és el que fa que l’univers existeixi. Sigues curiós.”
Aquesta curiositat és la que ha fet que Aleix Roig, junt amb un equip multidisciplinari de 4 persones, hagi impulsat el projecte Astroprades (www.astroprades.cat).

Els cels de Prades són d’alta qualitat i òptims per a obtenir imatges astronòmiques impossibles d’enregistrar des dels cels urbans de les petites i grans ciutats.
N’és una bona mostra aquesta imatge feta des de Prades de la nebulosa IC1396, coneguda com la Nebulosa de la Trompa de l’Elefant, que s’ha publicat el passat mes de febrer, a doble pàgina, com a imatge central a la revista Astrum, especialitzada en astronomia. L’autor és l’Aleix Roig, qui des de l’observatori de casa seva, a Prades, fa anys que es dedica a aprofitar les excel·lents condicions d’observació astronòmica que ofereixen els cels de la vila vermella.

Projecte Centre Astronòmic Muntanyes de Prades
Des de fa uns anys l’Ajuntament de Prades està treballant en el projecte del que serà el Centre Astronòmic Muntanyes de Prades. Dins el pla estratègic del projecte s’està treballant també en la protecció de les bones condicions de foscor dels cels de Prades. El passat mes d’octubre es va presentar el projecte a la 24a Convenció d’Astronomia al Cosmocaixa https://youtu.be/0PdwnuPS8F0.
Mentre aquest centre va prenent forma podeu seguir gaudint de les joies amagades de l’univers que ens ofereix el cel de Prades visitant www.astrocat.info

Activitats d’astronomia a Prades
Durant l’any podem gaudir de l’astronomia a Prades amb les activitats del calendari d’astroprades:
https://sites.google.com/view/astroprades/calendari-dactivitats i amb les activitats d’astronomia a la carta amb diferents propostes: observacions a mida per al vostre grup, sopar g-astronòmic (sopar+observació astronòmica) i la proposta Vins i estels. Més info a :
https://sites.google.com/view/astroprades/astronomia-a-la-carta
Per Setmana Santa a Prades podrem gaudir de Jornades Astronòmiques per a un públic familiar/adult amb nens a partir de 7 anys.
Començaran dissabte 24 a la sala polivalent de l’ajuntament amb la jornada “Fotografiem la nebulosa d’Orió” amb taller d’astrofotografia de 18h a 19h, sessió pràctica: captura de nebuloses amb telescopi i càmera reflex de 19 a 21h i a les 22h sopar astronòmic (opcional 22€). La jornada té un preu de 30€.
Diumenge 25 podrem gaudir a les 19h a l’Església de la Conferència – Concert “Músiques i nebuloses d’Orió” amb Gerard Marsal al saxo i conferència a càrrec d’Aleix Roig. A les 20h Observació astronòmica de nebuloses amb telescopis. La jornada té un preu de 8€/adult.
I finalment les jornades finalitzaran el divendres 30 a les 20h amb la conferència “La lluna la companya desconeguda” i a les 21h Observació pública de la lluna amb telescopis amb un preu de 8€/adult i 5€/nen (6-12 anys)
Les places són limitades i les inscripcions es poden fer a l’Ajuntament (Plaça Major 2. 977 86 80 18. info@prades.cat) o a l’oficina de turisme (C/Muralla 3 (edifici centre cívic), 977 86 83 02. turisme@prades.cat)