05 ag. Prades recupera les jornades entorn de la figura de la Reina Margarida, última reina del casal de Barcelona
En aquest últim cicle es presentaran les conclusions de les investigacions entorn a la seva figura
Del dilluns 8 al divendres 12 d’agost Prades tanca la trilogia de les jornades entorn de la Reina Margarida. “La de Prades” va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei mor sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió. Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp.
Els cicles de la Reina Margarida es van iniciar el 2018 presentant les investigacions i documentació existent en relació amb la seva figura. L’èxit de les activitats programades va fer que es repetissin les jornades en dues edicions més, fent pausa durant la pandèmia. L’organització de les jornades compta amb el Dr Eduard Juncosa Bonet, professor de la Universidad Complutense de Madrid, i el Dr Antoni Jordà Fernández, professor de la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Prades.
Enguany s’han programat tot un seguit d’activitats, enfocades a públics diversos, que es fixaran en la imatge literària de la reina, en la seva figura històrica, en el seu fill secret i en el Centre d’interpretació que se li dedicarà a la vila comtal de Prades. El cicle compta un cop més amb conferenciants d’universitats catalanes, de la resta de l’estat i de l’estranger, del nivell de la Sorbonne de Paris.
Agenda d’actes variada amb conferències, música i representacions
Aquest dilluns 8 d’agost ha engegat el cicle amb l’acte inaugural “Reyna d’onor excelhents Margarita” a les set de la tarda. Més de 125 persones han assistit al recital poèticomusical centrat en la imatge literària de Margarida de Prades amb el rapsode Eduard Carmona, amb veu i música de Marc Guerris i Josep Mateu i el fil argumental de Marina Navàs Farré.
Els actes continuen dimarts a les dotze del migdia amb el “making-off” de la recerca i a les set de la tarda amb la conferència “Una perspectiva renovada de Margarida de Prades” al Centre Cívic, a càrrec de Stefano M. Cingolani i d’Eduard Juncosa Bonet.
Dimecres a les set de la tarda es presenta el llibre “El fill secret de la Reina Margarida” a càrrec d’Abel Soler Molina, autor de l’obra, i Vicent Baydal Sala, al Centre Cívic. A les deu del vespre serà el torn de l’espectacle de divulgació històrica a càrrec del rapsode Pau Castell Granados i l’acompanyament musical de Laura de Castellet en el mateix espai del Centre Cívic. L’entrada té un preu de deu euros.
El Dijous 11 d’agost a les cinc de la tarda, al castell, s’obriran les portes de l’espai que acollirà el futur Centre d’interpretació dedicat a la difusió de la figura de Margarida de Prades. La il·lustradora Pilarín Bayés signarà llibres de la “Petita història de la reina Margarida de Prades” i dibuixarà per als assistents. El text del llibre l’ha elaborat la que també és alcaldessa del municipi, Lídia Bargas. La canalla podrà conèixer i fotografiar-se amb la reina representada per Rat Cebrian al castell on visqué algun temps de la seva vida.
A les set de la tarda serà el torn de la conferència “Les cartes de la Reina Margarida” a càrrec de Sophie Hirel-Wouts i d’Eduard Juncosa Bonet al Centre Cívic.
Finalment, divendres a les set de la tarda al Centre Cívic es presentarà el llibre “Margarida de Prades: regnat breu, vida intensa” a càrrec de la professora Teresa Vinyoles Vidal. El llibre recull el fruit de tots els esforços d’un intens procés d’investigació i està cridat a convertir-se en un veritable referent, en oferir una imatge totalment renovada de “la de Prades”. Tot seguit, taula rodona amb diversos dels autors i autores del volum: Stefano M. Cingolani, Teresa Forcades i Vila, Sophie Hirel-Wouts, Eduard Juncosa Bonet i Marina Navàs Farré.