El poble, al estar situat gairebé a 1.000 metres d’altura, fins aquestes alçades de l’any no es pot considerar que el clima sigui primaveral. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones
acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes.
Al 1975 la festa va ser acollida pel Municipi de Prades i l’Ajuntament promou el guarniment de les façanes i llocs entranyables amb farigola.
La festa no s’ha deixat de fer cap any, excepte el 2020 per motius del COVID. La festa, amb més de 40 anys d’història, anuncia l’arribada de l’estiu a Prades, la festa ha ant creixent introduint mercats artesanals, demostracions d’oficis, tallers per la mainada, exhibicions castelleres, o de colles de bastoners, degustació de tisanes de farigola …. el fil conductor sempre ha estat donar a conèixer la farigola, els seus beneficis i les seves receptes i el seu principal atractiu és el concurs de decoració de façanes amb ornaments florals.
La festa de la farigola neix al 1970, el propietari del restaurant “El Racó d’en Manelic”, en Josep Callau, la va iniciar amb l’objectiu d’atraure als que encara no coneixien les excel·lències del nostre clima, dels nostres paisatges i de les nostres muntanyes amb
flaire de plantes aromàtiques. Volia ser la festa de l’inici de l’estiu a finals de maig.
Els primers anys es celebrava únicament al restaurant i consistia en un sopar on es convidava a tots els alcaldes de la Conca de Barberà, ja que el Sr. Callau era el president del Patronat de turisme de la Conca, i es convidava també a l’alcalde de Prades. També
s’hi convidava algun personatge il·lustre perquè fes el pregó.
El poble, al estar situat gairebé a 1.000 metres d’altura, fins aquestes alçades de l’any no es pot considerar que el clima sigui primaveral.
Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als
anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes i actuacions castelleres fins a arribar als nostres
dies amb més de 40 edicions a l’esquena.
Actualment la festa ha introduït guarniments florals i manuals pels racons més emblemàtics del poble, a l`hora que es conserva els concurs de guarniments de façanes, també des de fa uns anys el celebra el concurs de
pintura ràpida, i degut a la magnitud de les decoracions es va decidir que la festa comences el dissabte i si els guarniment ho permeten es mantenen tota la setmana. Hi participen voluntaris de totes les associacions, i els guarniments comencen es comencen
a pensar i elaborar un cop finalitzada la festa, es a dir quan s’acaba una edició ja es comença a preparar la següent.
Cada any es reuneixen una seixantena de persones de l’associació de dones i voluntaris de la vila per preparar els guarniments amb mesos d’antel·lació.
Diferents associacions del poble com Prades Cor o l’AMPA amb els nens de l’escola així com particulars guarneixen diferents racons.