Festes

Carnaval

Els escolars de la vila celebren el Dijous Gras i mengen la típica coca de llardons i organitzen la "Gitanada", una corrua de nenes i nens, que vestits de gitanes i gitanos, acompanyen el ninot del Rei Carnestoltes i van a entronar-lo a l'Ajuntament des d'on regirà durant les festes els destins del poble. El dissabte de carnaval al vespre una acolorida rua de comparses i carrosses recorre festiva i sorollosament els carrers del poble tot cloent-se amb el fastuós ball de disfresses. El diumenge a la tarda surt a recórrer el poble la "Gitanada" costum tradicional que aplega voluntaris de totes les edats que es vesteixen de gitanos/es. Aquestes festes arriben al seu epíleg amb una gran arrossada popular al llarg de la qual es llegeix el testament del Rei Carnestoltes.

[amunt]

Festa de la Farigola

Festa de la Farigola

(últim diumenge de maig)

Quan ha florit la farigola es celebra l'arribada de la primavera. La plaça Major, les façanes de les cases i el portal del poble són guarnits de amb herbes aromàtiques i ornaments florals. El dia esclata amb un esmorzar popular a l'aire lliure mentre es munten les parades de productes artesans, s'ofereixen tisanes de farigola amb mel i es perfila una catifa de flors que sol representar un tema emblemàtic de la vila. Al migdia l'Ajuntament lliura uns guardons del Concurs de Pintura Ràpida i del Concurs de Guarniment de Façanes.

[amunt]

Festa del Cava

(juliol)

Una celebració única al món. Pels quatre gals de la font renaixentista, només una nit, raja cava en lloc d'aigua. Acudeix la joventut a ruixar-se de cava i passar alegrement la nit i ballar incansablement fins ben entrada la matinada.

[amunt]

Festival Internacional de Música i Curs Internacional de Clarinet

(última setmana de juliol)

El curs de clarinet es desenvolupa en tres nivells al llarg d'una setmana i la convocatòria del mateix està oberta a alumnes de tot el món. El professorat és nodreix dels millors especialistes del moment. Paral·lelament, durant tota la setmana es celebren cada nit concerts a l'església de Santa Maria la Major, dels quals els cinc primers són interpretats pels professors del curs i altres músics convidats i els quatre últims van a càrrec dels mateixos alumnes.

[amunt]

Fires i Festes

Fira de Prades(2a quinzena d'agost)

Aquestes celebracions troben el seu origen en els mercats de bestiar que s'esdevenien antigament fins ben entrat el segle XX, tot enllaçant amb la llunyana tradició ramadera de les nostres muntanyes que a l'agost coincidia amb la migració del bestiar des dels Pirineus cap a les terres del sud. Ara, desaparegut quasi tot aquell trasbals, durant cinc dies es celebren tota mena d'activitats lúdiques, esportives, culturals i religioses, entre les quals la primera és el pregó de Fires i Festes. L'últim dia, dilluns, es dedicat íntegrament als jocs i espectacles infantils i culmina amb una magna xocolatada amb melindros.

[amunt]

Festa de la Verge de l'Abellera

(primera setmana de setembre)

Encastada en un trencall rocós de l'est de la vila, trobem l'ermita de la Mare de Déu de l'Abellera, una entre d'altres verges trobades, envoltada d'una llegenda popular relacionada amb la troballa de la imatge al mateix recer d'un eixam d'abelles. L'any 2003 aquesta verge va ser proclamada patrona dels abellaires de Catalunya i des d'aleshores, el dissabte més pròxim a la festa religiosa de les verges trobades, es celebren una actes commemoratius.

[amunt]

Diada de Catalunya

11 de setembreEntre els actes per commemorar la Diada de Catalunya es fa una excursió per les Muntanyes de Prades i un esmorzar popular. A la tarda s'entregen els premis culturals que s'organitzen a la vila, com són el Premi de narrativa Torrell de Reus (infantil i adult) i els Premis Vila de Prades de poesia i de fotografia.

[amunt]

Festa d'inici de la Campanya de la Patata

Festa de la Patata(diumenge següent a l'11 de setembre)

Iniciada la recol·lecció de la patata, producte d'una qualitat especial que li ha valgut la denominació IGP (Indicació Geogràfica Protegida), té lloc una festa que comença de bon matí amb un esmorzar a l'aire lliure on la patata n'és un dels ingredients. Durant tot el matí es munten parades on es venen diferents productes de la terra i al migdia té lloc una vistosa i saborosa mostra de truites i altres plats cuinats amb patates, degustant-los un cop lliurats els premis als guanyadors d'aquesta mostra culinària.

[amunt]

Festa Major

(segona quinzena d'octubre)

En honor a Santa Florentina, patrona de la vila, el tercer cap de setmana d'octubre té lloc a Prades la Festa Major que té una durada de quatre dies durant els quals es celebren tota mena d'activitats lúdiques i culturals.

[amunt]

Prades Bosc

Prades Bosc(voltants de Tot Sants)

En aquesta festa centrada en els boscos de les nostres muntanyes, es celebra un sopar amb productes de cacera i castanyes i es fan activitats relacionades amb la natura i el bosc.

[amunt]