Prades atrau a amants de l’astronomia en una jornada solidària

El passat dissabte 18 de juny més de mil persones van passar per diferents punts del poble on es realitzaven activitats

Foto: Ignasi Llorens

Prades va atraure a més de mil persones, un cop més, durant la segona edició de la festa de l’astronomia “Prades apaga els llums i encén els estels” el passat dissabte 18 de juny. Enguany, els ingressos de les activitats amb inscripció anaven destinades a La Marató de TV3 d’aquest any dedicada a les malalties cardiovasculars. Més de 400 persones hi van col·laborar.

L’Apagada de llums pretenia reivindicar la protecció dels cels foscos i la qualitat del cel nocturn de la zona de les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant que recentment ha rebut la certificació com a Destinació Turística Starlight  per a diferents municipis i la certificació per part de la Generalitat de Catalunya com a Espai de Medi Nocturn Protegit. Aquesta última certificació converteix la zona de Muntanyes de Prades i el Montsant en la zona més gran d’Europa amb cel nocturn protegit.

Un altre objectiu de la jornada va ser la d’impulsar l’astroturisme que atrau a aficionats durant tot l’any i actualment té un alt impacte al territori de 310.000 euros que recauen en bars, restaurants, allotjaments i altres establiments del poble i entorn proper. El parc, va rebre l’any passat més de 5.000 visitants, la majoria dels quals han de fer nit a la zona i consumir als establiments de restauració.

Els aficionats a l’astronomia, vinguts de diferents punts del territori català, van poder participar en diferents activitats. Els visitants van poder gaudir de projeccions durant la jornada al planetari 360 al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Al migdia, l’astrònom i divulgador científic Joan Anton Català va realitzar la conferència “La fortuna de la vida” repassant les casualitats que la natura ha conjugat per a crear vida en aquest planeta. I a la tarda, Gerard Marsal Director Artístic del Parc Astronòmic, presentà en directe la música del nou espectacle KOSMOS.

El punt àlgid de la jornada va arribar amb l’apagada de l’enllumenat del municipi a les onze de la nit. Telescopis professionals automatitzats van estar disponibles als inscrits durant l’apagada de llums al mig de la Plaça Major i el camp de futbol es van oferir diferents sessions guiades amb làser verd per les diferents constel·lacions, la seva mitologia i els objectes més destacats que hi podem observar. 

Aprofitant la jornada es va convocar un concurs de fotografia nocturna “Rally Fotogràfic”.