Prades es guarneix per la Festa de la Farigola després de mesos de feina

Prades desplega un paraigües gegant donant el tret de sortida de la Festa de la Farigola

L’Associació de dones porta des del mes de setembre preparant les decoracions de la festa i enguany han utilitzat 96,5km de fil de cotó

La festa de la farigola, la més esperada de l’any i la més estimada a Prades (Baix Camp), es celebra enguany del 25 de maig al 2 de juny. El passat cap de setmana ha engegat la festa a la vila vermella amb un èxit d’afluència de visitants. Enguany s’han repartit un miler de tisanes de farigola amb mel i 1.500 farigoletes.

L’atracció principal de la festa és el concurs de decoracions que omple de flors i colors façanes i carrers. Una part dels guarniments romandran al seu lloc més enllà del 2 de juny i alguns d’ells com el paraigües gegant es mantindran més dies durant la temporada estival.

Cada any es reuneixen una seixantena de persones de l’associació de dones i voluntaris de la vila per preparar els guarniments amb mesos d’antelació des del mes de setembre de l’any passat. Han elaborat decoracions a mà amb ganxet i materials reciclats. Enguany han utilitzat 96,5km de fil de cotó per a realitzar un paraigües gegant de 12,5 metres de diàmetre i 7 metres d’alçada a més de reproduir el quadre de Miró de Prades “El poble” amb 7.000 pom pons. Diferents associacions del poble com Prades Cor, el Grup d’Avis o l’AMPA amb els nens de l’escola així com particulars guarneixen diferents racons.

Festa tradicional amb molta història

La festa, que té més de 40 anys d’història, celebra l’arribada de la primavera a Prades. El poble, al estar situat gairebé a 1.000 metres d’altura, fins aquestes alçades de l’any no es pot considerar que el clima sigui primaveral. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes i actuacions castelleres fins a arribar als nostres dies.

Art, música, gastronomia i activitats familiars el primer cap de setmana

Els actes principals de la festa es van realitzar el passat cap de setmana del 25 i 26 de maig i el municipi ha ofert una gran varietat d’activitats dirigides a tots els públics on s’han barrejat actes musicals, art i gastronomia. El tradicional mercat artesanal ha comptat amb prop d’una cinquantena de parades durant el cap de setmana iels visitants han pogut degustar la tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes.

El diumenge 26, la il·lustradora Pilarín Bayés ha inaugurat un mural fet per ella de Prades penjat al carrer Sant Martí al costat de la Plaça Major i ha signat llibres de “l’Auca del Comtat de les Muntanyes de Prades” juntament amb el Dr. Eduard Juncosa autor dels textos de l’auca i del llibre “ El privilegi fundacional del Comtat de les Muntanyes de Prades”

La música no ha faltat el dissabte amb el concert de Prades Cor amb Cor Al·leluia i diumenge va ser el torn de Five Cats Dixie Street Band que van omplir de música els carrers del poble.

Les activitats familiars van estar també presents durant la festa amb jocs de fusta familiars i de tallers infantils.

Enguany el concurs de guarniments de façanes i racons florits ha comptat amb 32 participants, el XIV Concurs de pintura ràpida d’adults ha comptat amb prop d’una vintena de participants  i el VIII concurs de pintura ràpida infantil amb 55 nens.

Durant el cap de setmana les fotografies penjades a Instagram amb l’etiqueta #festafarigola2024 han pogut optar a guanyar un lot de productes alimentaris de Prades.

A més, com a segon any consecutiu, qui es posés el vestit tradicional català obtenia un obsequi durant el diumenge.