Prades presumeix de cel

La política municipal decidida a contenir la contaminació lumínica converteix Prades en una destinació astroturística

 

Prades és un referent privilegiat de bons cels nocturns del sud de Catalunya. La seva alçada i relatiu aïllament geogràfic junt amb una política municipal decidida a contenir la contaminació lumínica la fan una destinació astroturística ideal pels amants de les estrelles.

En aquest context astronòmic dissabte passat es va celebrar una nova activitat, el Taller de Fotografia Nocturna amb càmera réflex a càrrec de Sergi Luque. Aquest destacat fotògraf nocturn està especialitzat en fer espectaculars imatges de paisatges amb l’univers de fons. Darrerament ha estat premiat diverses vegades amb la millor imatge astronòmica amateur del dia (AAPOD). La jornada va finalitzar amb un sopar astronòmic en un dels millors restaurants de la població.

El treball més destacat del fotògraf es centra en impressionants imatges de la Via Làctea preses des de l’illa de La Palma, Canàries. Aquesta illa amaga el millor cel de tot el continent europeu. Cels absolutament foscos protegits per una legislació específica en matèria de contaminació lumínica n’asseguren la seva qualitat. A aquest fet cal sumar-li la seva privilegiada ubicació, lluny del continent, i amb punts elevats que la fan realment la «isla bonita» dels astrònoms d’arreu del món.

Les activitats astronòmiques continuen aquesta setmana amb una nova observació pública. Aquesta serà sobre la nostra galàxia veïna, la Galàxia d’Andròmeda, el dissabte 3 de desembre a les 22h. Més endavant, el 27 de desembre, s’organitza una activitat per als més petits dins el Parc de Nadal de Prades: taller de cràters, viatge amb sondes espacials i «construïm Rosseta». Per acabar, apuntar que l’any començarà molt fort amb un Taller d’Astrofotografia a càrrec del conegut astrofotògraf Iko Margalef el 28 i 29 de gener de 2017. Les activitats astronòmiques seguiran omplint l’agenda cultural de Prades al llarg del proper 2017.