Prades inicia la Festa de la Farigola aquest cap de setmana

Fotografia: Gegants de Prades. Inauguració de la Festa de la Farigola amb els Gegants de Prades, l’escriptor Màrius Serra, l’alcaldessa de Prades i els regidors

L’Associació de dones porta des del mes d’octubre preparant les decoracions de la festa i han utilitzat 2290 troques de llana

La festa de la Farigola és la festa més esperada de l’any i la més estimada a Prades i torna enguany del 20 al 28 de maig. L’atracció principal de la festa és el concurs de decoracions de façanes i carrers.

La festa, que té més de 40 anys d’història, celebra l’arribada de la primavera a Prades. El poble, al estar situat gairebé a 1.000 metres d’altura, fins aquestes alçades de l’any no es pot considerar que el clima sigui primaveral. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes i actuacions castelleres fins a arribar als nostres dies.

L’Associació de dones col·labora amb les decoracions d’alguns carrers des del mes d’octubre i des del mes de gener es reuneixen cada dia a l’Ajuntament des de les tres de la tarda a les set del vespre. Han elaborat decoracions a mà amb ganxet i materials reciclats. Enguany han utilitzat 2.290 troques de llana i han elaborat 2000 roses i 3.500 pompons.

Els actes principals de la festa es realitzen aquest cap de setmana del 20 i 21 de maig i el municipi oferirà una gran varietat d’activitats dirigides a tots els públics on es barrejaran actes musicals, art i gastronomia.

Durant tot el cap de setmana es podrà visitar el mercat artesanal que comptarà amb més d’una cinquantena de parades. Els visitants podran degustar la tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes.

El dissabte a les onze del matí, es dona el tret de sortida dels actes amb la inauguració de la festa a càrrec de l’escriptor Màrius Serra amb els Gegants de Prades al portal d’entrada a la Plaça Major. Tot seguit, a les dotze del migdia es realitzarà la presentació del llibre “La dona més pintada” de Màrius Serra a la Sala 1 d’Octubre al Centre Cívic.

La festa continua a un quart de dues de la tarda amb un ball de pastorets de l’Associació Cultural l’Espardenya de Valls a la Plaça Major.

A la tarda fins al vespre, obrirà les portes el mercat de segona mà amb música, jocs, menjar, flors i molt més al Parc de la Font d’en Grau a càrrec dels Joves de Prades.

A les cinc de la tarda,  jocs de fusta familiars infantils a la Plaça Major. A dos quarts de set de la tarda, concert gratuït a càrrec de Prades Cor amb Cor veus de la terra a l’Església. A dos quarts de vuit de la tarda, amenització musical a càrrec de Swing Fanàtics pels carrers del poble.

Diumenge 21 de maig segueix la festa amb l’inici del  concurs de guarniment de façanes, mercat artesanal i degustació de tisana de farigola amb mel. 

A les nou del matí, comença el XIII Concurs de pintura ràpida i del VII concurs de pintura ràpida infantil.

A les deu del matí, tallers infantils a la Plaça dels Infants. A les onze del matí, missa major. A les dotze del matí, la música omplirà els carrers del poble  amb la Five Cats Dixie Street Band. A dos quarts de sis de la tarda, es lliuraran els premis del XIII Concurs de pintura ràpida, del VII Concurs de pintura ràpida infantil i del Concurs de guarniments de façanes i racons florits a la Sala 1 d’Octubre al Centre Cívic.

Enguany com a novetat qui es posi el vestit tradicional català tindrà un obsequi durant el diumenge a la sala 1 d’octubre.

Durant el cap de setmana les fotografies penjades a instagram amb l’etiqueta #festafarigola2023 podran optar a guanyar un lot de productes alimentaris de Prades.

Més informació i bases dels concursos a www.prades.cat/turisme/festes/farigola