Jornades de la Tòfona i el Gos

Foto cedida per Tòfona de la Conca

Prades acollirà el pròxim dissabte les primeres Jornades de la Tòfona i el Gos

 A més de poder gaudir del concurs de gossos tofonaires, els restaurants de la vila oferiran dinar trufat i es tindrà l’oportunitat de visitar una explotació tofonera

El proper dissabte 30 de juny a Prades tindran lloc les primeres Jornades de la Tòfona i el Gos organitzades per l’Ajuntament de Prades i Tòfona de la Conca amb la col·laboració de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Truffant Muntanyes de Prades, Club Caní Can Laura i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

Les Jornades coincideixen amb la temporada de recol·lecció de la tòfona d’estiu o tuber aestivum que comença el 1 de maig i acaba  l’1 d’agost.

A dos quarts de deu del matí començaran les inscripcions al concurs de gossos tofonaires i a la desfilada canina multi races. A les deu s’iniciarà el primer Concurs de Gossos Tofonaires amb tòfona d’estiu al costat del Camp de Fútbol de Prades. A continuació, a les onze del matí, es farà exhibició canina multi races amb premis.

Paral·lelament els visitants podran degustar productes de Prades i de la zona alguns d’ells elaborats amb tòfona als estands multisectorials i foodtrucks de proximitat. Els diferents restaurants de la vila també oferiran dinar trufat.

A la tarda, a dos quarts de sis es farà la ponència tècnica “Cultiu de tòfona al Món: altres models de truficultura”, a càrrec de Marcos Morcillo, Director de Micologia Forestal & Aplicada al centre cívic. Finalment, per tancar les jornades, a dos quarts de set es podrà realitzar visita a una explotació tofonera.

Els interessats es podran inscriure al Concurs de gossos tofonaires i a la visita al correu tofonadelaconca.info@gmail.com. Les inscripcions a la desfilada canina estan obertes a tot el públic el mateix dia de l’esdeveniment.

 

Prades i la tòfona

La tòfona troba a Prades i voltants un terreny amb unes qualitats excel·lents per al seu desenvolupament. El cultiu de la tòfona té molts anys de tradició a les Muntanyes de Prades i als restaurants no hi pot faltar algun plat amb aquest ingredient.

El cultiu de la tòfona pot esdevenir una activitat complementària a les activitats agràries tradicionals, diversificant l’economia rural i afavorint un reequilibri territorial.

La tòfona d’estiu o Tuber aestivum, present en les jornades d’aquest dissabte, té un subtil aroma i és més suau que la tòfona negra o Tuber melanosporum. Combina perfectament amb els mateixos plats que la tòfona negra i queda molt bé amb plats frescos típics de l’estiu com amanides, pasta fresca, etc.

Les jornades pretenen donar a conèixer el cultiu de la tòfona a la zona i crear un pol d’atracció turístic i gastronòmic del sector i de públic en general cap a aquesta localitat durant tot l’any ja que a l’estiu es recol·lecta la tòfona d’estiu i a l’hivern la tòfona negra.