Prades, un lloc idoni per a l’observació dels fenòmens astronòmics d’aquests dies

Autor: Aleix Roig

L’agenda astronòmica dels propers dies està marcada pel cometa
46P/Wirtanen i la pluja de meteors de les Gemínides

Prades, a gairebé 1.000m d’alçada, reuneix com cap altra població a la demarcació de Tarragona, unes condicions de foscor i estabilitat del cel que permeten gaudir d’observacions astronòmiques d’alta qualitat. Aquesta qualitat del cel nocturn de Prades el fa un lloc idoni per a l’observació de
fenòmens astronòmics com l’aproximació del cometa 46P/Wirtanen (timelapse cometa des de Prades:
https://www.youtube.com/watch?v=QOngVqeMJi0 ) que el proper 16 de desembre arribarà a la màxima aproximació a la Terra i la pluja de meteors de Les Gemínides. L’astronomia està captant cada vegada més aficionats al poble com la cinquantena d’assistents a l’observació astronòmica de dissabte 8 de desembre on van poder aprofundir en el coneixement de l’univers, a través d’una conferència i d’una observació amb telescopis. Els participants van poder observar Mart, el cometa
46P/Wirtanen, la nebulosa de l’Anell, la nebulosa d’Orió i el doble cúmul de Perseu. Els amants de l’astronomia poden seguir el calendari d’activitats o reservar una observació astronòmica a la web de www.astroprades.cat.

Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Aprofitant la qualitat del cel nocturn de les Muntanyes de Prades està projectat un Parc Astronòmic de
les Muntanyes de Prades (PAMP) que es situarà al Pla de la Guàrdia, al terme municipal de Prades.
L’Ajuntament va cedir els terrenys de 3,8 hectàrees pel projecte el passat mes de Maig. L’observatori es pretén que sigui respectuós amb el medi i s’integri amb l’entorn.
El projecte neix a finals de l’any 2015 gràcies al suport de l’Ajuntament de Prades a l’equip impulsor del projecte, que sota el nom d’Astroprades, li ha anat donant forma els darrers anys amb la intenció de posar en valor els excel·lents cels de Prades.