Gastronomia

Patata de Prades

PatatesSi hi ha un poble que s'identifica amb la patata aquest és Prades. De l'anomenada de les patates de Prades (o "trumfos” com se'ls coneix localment), ja se'n fa ressò Emili Llauradó al seu treball Geografia General de Catalunya, de finals del segle XIX, i també José Ruy Fernandez a Notas Estadísticas e Históricas de la Vila de Prades, 1920.

La seva zona de producció es troba en un entorn de muntanya, al voltant dels 950 metres d’altitud. Una de les característiques més notables de la Patata de Prades (varietat Kennebec), és el seu alt contingut en midó, que és el doble de la majoria de patates conreades al país.

És un producte de gran qualitat amb una carn blanca, de gust dolç i de molt bona cocció, amb pell groga clara i llisa i un lleuger aroma de castanya.

Aquestes qualitat ve donada per factors mediambientals: temperatures fresques a l'estiu, humitat atmosfèrica, sòls fèrtils de caràcter silici i textura lleugerament sorrenca que facilita la bona oxigenació, i l'excel·lent qualitat de les aigües.

Indicació Geogràfica Protegida (IGP)Factors agronòmics: selecció acurada dels tubercles de sembra, un adobat equilibrat, la recol·lecció manual i la pràctica de no recol·lectar la patata fins quinze dies després de la mort de la planta.

A l'any 2001, en reconeixement als seus atributs, se li concedeix la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que és la distinció que dona la Unió Europea als productes agroalimentaris de gran prestigi i reputació que son identificables dins una zona geogràfica.

[amunt]

Castanya

CastanyesLes castanyes de Prades, també són reconegudes des de fa molts anys i la varietat Cella Ampla és molt apreciada tant pel seu sabor com per la seva grandària. S'utilitzen per menjar torrades o bé com a complement a la cuina, especialment com acompanyament dels plats de caça.

[amunt]

Bolets

BoletsSón també molt apreciats i nombroses les varietats de bolets: rovelló, llenega o mocosa, fredolic, cep, ou de reig, carlet, rossinyol, cogoma...

[amunt]

Mel

MelLa mel també ocupa un lloc important en l'apartat gastronòmic de Prades, donada la seva variada flora, essent molt apreciades la mel de romer, de mil flors i d’alzina. Actualment hi ha tres productors de mel. Cal esmentar també que la Verge de l'Abellera, es la patrona dels apicultors de Catalunya.

[amunt]

Avellana

L'agricultura de Prades ha estat durant molts anys monopolitzada per la patata i l'avellana, i encara que en regressió els avellaners es poden trobar escampats per tot el terme. La varietat predominant es la Negreta, molt dolça i fàcil de pelar, imprescindible per acompanyar uns bons postres de músic.

[amunt]

Embotit

Els embotits elaborats a la vila, sempre han estat molt apreciats, amb motiu de l'ancestral tradició dels seus obradors.

[amunt]

Caça

Els senglar abundants i, en menor mesura, els cabirols i els conills són un altra component de la gastronomia local, que podeu trobar sàviament cuinats en els nombrosos restaurants de Prades.

[amunt]